Umělá inteligence (AI) a její praktické využití

AI představuje budoucnost informatiky, byznysu i každodenního života. Rozšiřuje se napříč obory, pojďme se tedy podívat na to, jak ji prakticky využít.

Umělá inteligence, AI

Umělá inteligence (AI) a její praktické využití

Umělá inteligence patří mezi nejdiskutovanější technologická témata jednadvacátého století. Postupně se rozšiřuje do všech oblastí lidského života, podnikání, školství a zdravotnictví nevyjímaje. Jaké jsou možnosti využití umělé inteligence a co vlastně tento pojem znamená?

Umělá vs lidská inteligence

Umělá vs lidská inteligence

 

Abychom pochopili možnosti a limity současných nástrojů umělé inteligence, je důležité se nejprve seznámit s rozdílem mezi umělou a lidskou inteligencí a sledovat vývoj umělé inteligence. Lidská inteligence je nám dobře známá, jedná se o vrozené kognitivní schopnosti jako je vnímání, logické uvažování a řešení problémů. Nesmíme opomenout ani inteligenci emoční, která zahrnuje intuici, kreativitu a schopnost žít ve společnosti a přizpůsobovat se okolnímu světu. Umělá inteligence se naopak snaží lidskou inteligenci napodobit.

Původně se umělá inteligence spoléhala na předem definované sady pravidel, které byly člověkem naprogramovány. Tento přístup se však ukázal jako neefektivní při řešení složitějších problémů, a to vedlo ke vzniku strojového učení (Machine Learning), které umožnilo počítačům učit se z dat a odhalovat vzory, pravidla a vztahy obsažené v datech. Následně se rozvinulo hluboké učení (Deep Learning), které bylo inspirováno funkcí lidského mozku. Hluboké učení využívá umělé neuronové sítě a umožňuje strojům zpracovávat a rozumět složitým vzorům.

Díky pokroku v umělé inteligenci se otevírají nové možnosti a jejich aplikace v mnoha odvětvích. Od autonomních vozidel po personalizované doporučení, umělá inteligence proniká do každodenního života a mění způsob, jakým interagujeme s technologiemi. Je však důležité rozumět také limitům umělé inteligence, jako například omezená kontextuální porozumění, potenciální zkreslení nebo otázky týkající se etiky a bezpečnosti.

AI kolem nás

Zajímavostí umělé inteligence zůstává, že ji mnoho uživatelů ve svém životě využívá, aniž si to uvědomují. AI je přitom součástí pracovní i osobní rutiny většiny z nás a je přítomná i v zařízeních, které běžně používáme. Např. SPAM filtr, sloužící pro zachycení nežádoucí pošty se učí z předešlých dat rozeznávat závadné zprávy. AI ve fotoaparátech napomáhá automatickému režimu fotografování a mimo fotoaparát umělá inteligence také například odemyká telefon pomocí funkce detekce obličeje, rozpoznává text a obraz, převádí obraz na text, využívá chytré čočky pro překlad psaného textu či vyhledávání informací přímo z aplikace fotoaparátu. Pokud jste již někdy nakupovali online, sledovali filmy na platformách jako Netflix, případně si tu a tam pouštíte hudbu na YouTube, tak jste se setkali i s další AI technologií – Recommender Engine, která má na svědomí následné doporučení obsahu na základě rozpoznání vašich preferencí.

Příchod virtuálních asistentů v podobě Siri, Cortany, Alexy nebo Asistenta Google zaznamenal průlom v možnostech ovládání nejrůznějších zařízení a vyhledávání informací. Stále rozšířenějšími jsou také Voice Boty na zákaznických linkách a využití chatbotů jako ChatGPT.

ChatGPT – váš osobní stážista

Nejprve by bylo vhodné popsat, co že je vlastně ChatGPT zač, i když tak trochu tuším, že s tímto průkopníkem mezi AI nástroji od společnosti OpenAI jste se již setkali. Tenhle revoluční chatbot je snad nejčastěji skloňovaným slovem už od začátku letošního roku s více než 100 miliony pravidelných uživatelů. Dokonce je tak populární že Google vyhlásil na konci minulého roku “Code Red“, jelikož vnímá ChatGPT jako vážnou hrozbu pro svůj vyhledávač. Je tomu opravdu tak? No určitě v nejbližších pár letech ChatGPT Google úplně nenahradí, ale už teď mu zvládne šlapat na paty. Mnozí to tak zatím nejspíš nevnímají, protože stejně jako s výše zmíněným Googlem, i s ChatGPT se nejprve musíme naučit pracovat.

Já osobně beru ChatGPT jako stážistu: zadám mu úkol s tím, že stážista ho splní, ale výsledek nemusí 100% odpovídat mému očekávání. Jak tedy zajistit, aby stážista dodal co nejlepší výstup hned napoprvé? Dotaz je potřeba definovat srozumitelně, práci chatbota kontrolovat (AI si umí i vymýšlet). Je také potřeba chatbotovi zadat přesný formát výstupu – text, odstavec, článek, kód v Pythonu. Velmi užitečnými triky jsou také přiřazení identity – např. buď můj osobní trenér, zadání publika (management, kolegové) či dokonce mentální rámec konkrétní osoby, nejčastěji odborníka na dané téma, který ideálně vydal knihu týkající se dané problematiky. Nejdůležitější je si však uvědomit, že s chatboty vedeme konverzaci – pokud nejsme spokojení s odpovědí je možnost dotaz pro chatbota přeformulovat, doplnit nebo položit nový.

Jiné nástroje AI

Kromě ChatGPT existuje celá řada dalších výkonných chatbotů, které stojí za zmínku. Jedním z nich je perplexity.ai, které využívá GPT4, což je síťový engine placené verze ChatGPT, perplexity.ai nabízí zdarma 5 dotazů za 4 hodiny.

Dalším silným nástrojem je copy.ai, který je zaměřen na copywriting. S pomocí umělé inteligence dokáže generovat přesvědčivý a účinný text. Je to skvělý pomocník pro vytváření reklamních kampaní, webového obsahu a dalších copywritingových potřeb.

Různé nástroje pracující s umělou inteligencí

Chatboty však nejsou jediným nástrojem, který umělá inteligence nabízí. Mezi dalšími můžeme zmínit například DeepL – pokročilý nástroj pro překlad založený na umělé inteligenci, který umí lépe pracovat s delšími texty a také obsahovým kontextem. Díky vysoké kvalitě překladu, která je často srovnatelná s lidským překladatelem, si velmi rychle našel řadu příznivců.

Velmi užitečné mohou být také softwary na generování prezentací jako beautiful.ai nebo Decktopus. V neposlední řadě se stávají populárními i softwary pro tvorbu grafiky, jako jsou Dall-E a Midjourney, které na základě vstupních textů a kombinace různých stylů a technik dokáží generovat doslova umělecká díla.

Závěr

Zatím žádná jiná technologie nebyla tak rychlá, dynamická a inovativní jako umělá inteligence. AI prostředí i samotné AI nástroje se neustále mění a nové vznikají jako houby po dešti.  Zmíněné případy jsou jen zlomkem toho, co dnešní umělá inteligence dovede.

S postupným vývojem přichází stále nové možnosti využití, které monitorujeme a testujeme a jsme si jistí, že přes veškeré současné nedostatky je AI skvělou příležitostí jak pro růst firem, tak i naší osobní produktivity, automatizaci a zdokonalení procesů, zpřesnění predikcí v reálném čase a obecně zvýšení hodnoty dat.

Všechny tipy a poznatky, jak trendy AI nástrojů využít pro zvýšení osobní i pracovní výkonnosti, ušetřit tak drahocenný čas a zefektivnit procesy, jsme shrnuli v našem workshopu AI a její praktické využití.

Kolektiv autorů: Marek Pauš, Ondřej Bronec a Zuzana Pragrová, oddělení Data Science

Mohlo by vás zajímat

Číst další

Chcete nás kontaktovat?

Drop files here or
Max. file size: 2 MB.