5 výhod datové virtualizace

V dnešní době, kdy množství dat rychle roste, se firmy potýkají s výzvou, jak s nimi efektivně pracovat.

datová virtualizace

Tradiční přístup, kde jedno oddělení zpracovávalo požadavky na analýzu je již zastaralý a existují mnohem lepší alternativy, jak tuto situaci řešit. Jednou z nich je právě datová virtualizace.

Jak datová virtualizace funguje?

Představte si, že máte k dispozici virtuální klíč, který otevírá dveře ke všem vašim datům, bez ohledu na to, kde nebo v jakém formátu jsou uložena. To je přesně to, co nabízí datová virtualizace. Tato technologie vytváří jakousi jednotnou vrstvu nad různými datovými zdroji a sjednocuje je do jediného přístupového bodu.

Díky tomu se uživatelé mohou plně soustředit na svou práci, aniž by museli trávit čas a energii staráním se o technické detaily uložení dat. Mohou tak jednoduše přistupovat k datovým sadám a analyzovat je pomocí jazyka SQL.

Datová virtualizace také podporuje self-service analýzu. Zkušenější uživatelé tak mohou provádět své vlastní analýzy, aniž by svými požadavky museli zatěžovat IT oddělení. To znamená větší svobodu a rychlost v rozhodovacích procesech.

Snadná orientace v moři dat

Důležitým nástrojem v rámci této technologie je datový slovník, který pomáhá uživatelům rychle najít vše potřebné. Datový slovník je součástí data governance a poskytuje přehled o dostupných datech pomocí klíčových slov. Uživatelé tak mohou efektivněji a přesněji vyhledávat data, která potřebují pro své analýzy a nemusejí trávit čas hledáním potřebných informací v různých zdrojích.

Datová virtualizace poskytuje firmám možnost pracovat i s externími daty, která mohou být uložena mimo tradiční datové úložiště, jako je například excelový soubor na Sharepointu nebo v cloudovém prostředí.

Jaká je její budoucnost?

Datová virtualizace představuje významný krok vpřed v oblasti práce s daty, umožňující organizacím efektivněji využívat jejich datové zdroje a zlepšovat rozhodovací procesy. Přestože přináší určité výzvy, její výhody, jako je rychlost přístupu k datům, snížení nákladů a zlepšení flexibility, jsou nepopiratelné. S rostoucím důrazem na data a jejich využití v podnikání bude datová virtualizace hrát stále důležitější roli v moderních IT infrastrukturách. Budoucnost této technologie slibuje ještě širší přijetí a další inovace, které budou dále podporovat efektivní a agilní práci s daty.

5 BENEFITŮ DATOVÉ VIRTUALIZACE

  • Zrychlené rozhodovací procesy: Umožňuje firmám rychle přistupovat k relevantním datům z různých zdrojů bez nutnosti jejich fyzického kopírování. Tím se výrazně zkracuje čas potřebný pro analýzu a rozhodování, což firmám umožňuje reagovat pružněji na změny trhu a příležitosti.
  • Zjednodušená integrace dat: Díky datové virtualizaci mohou firmy snadno integrovat data z různých systémů a databází do jednoho sjednoceného pohledu. To zjednodušuje správu dat a minimalizuje problémy spojené s kompatibilitou a konsolidací dat z různých zdrojů.
  • Snížené náklady na IT infrastrukturu: Snižuje potřebu fyzického ukládání a replikace dat, což může výrazně snížit náklady na údržbu a správu IT infrastruktury. Firmy tak mohou efektivněji využívat své zdroje a investovat je do jiných oblastí svého podnikání.
  • Lepší zabezpečení a kontrola dat: Firmy mohou prostřednictvím datové virtualizace snadněji kontrolovat a zabezpečovat přístup k citlivým informacím. Centralizovaná správa přístupových práv a monitorování aktivit pomáhají chránit data před neoprávněným přístupem a ztrátou.
  • Zvýšená flexibilita a škálovatelnost: Datová virtualizace umožňuje firmám snadno přidávat nové zdroje dat a škálovat své datové infrastruktury podle aktuálních potřeb. Tento přístup zajišťuje, že firmy mohou rychle reagovat na rostoucí objemy dat a nové požadavky bez nutnosti zásadních změn v existujících systémech.

Zaujalo vás toto téma?

Chtěli byste získat více informací? Pak si pusťte náš podcast věnovaný právě datové virtualizaci, kde se dozvíte více:

Mohlo by vás zajímat

Efektivní práce s daty může přinášet nové podněty pro řízení vysokých škol v celé řadě oblastí, ale také zpříjemnit a zpřehlednit studentům život v různých fázích studia.

4 min
Číst
Číst další

Chcete nás kontaktovat?

Drop files here or
Max. file size: 2 MB.