Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

ÚvodBlogAgilní Business Intelligence, díl 2: základní principy

Agilní Business Intelligence, díl 2: základní principy

prvním dílu seriálu o Agilní Business Intelligence jsem zmínul několik odstrašujících příkladů a důvodů, které firmy vedou k tomu, aby se poohlížely po alternativních přístupech k datové integraci a implementaci reportingu a analýz. Dnes se pokusím více do detailu přiblížit, v čem agilní metodiky spočívají.

V únoru 2011 se ve Wasatch mountains v Utahu sešla skupina významných vývojářů software, aby si zalyžovali, zarelaxovali a podebatovali o způsobech a nevýhodách stávajícího vývoje software. Z tohoto setkání vzešel Manifest agilního vývoje, který stanovil základní principy, na kterých poté mohla vzniknout nová komplexní metodika vývoje a implementace. Agilní manifest (v překladu do češtiny) vypadá takto:

 

ScrumObjevujeme lepší způsoby vývoje software tím, že jej tvoříme a pomáháme při jeho tvorbě ostatním.

Při této práci jsme dospěli k těmto hodnotám:

Jakkoliv jsou body napravo hodnotné, bodů nalevo si ceníme více.

 

Kent Beck, Mike Beedle, Arie van Bennekum, Alistair Cockburn, Ward Cunningham, Martin Fowler, James Grenning, Jim Highsmith, Andrew Hunt, Ron Jeffries, Jon Kern, Brian Marick, Robert C. Martin, Steve Mellor, Ken Schwaber, Jeff Sutherland, Dave Thomas

 

Na základě tohoto manifestu bylo popsáno 12 dalších principů, které agilní přístup charakterizují:

  1. Naší nejvyšší prioritou je vyhovět zákazníkovi včasným a průběžným dodáváním hodnotného softwaru.
  2. Vítáme změny v požadavcích, a to i v pozdějších fázích vývoje. Agilní procesy podporují změny vedoucí ke zvýšení konkurenceschopnosti zákazníka.
  3. Dodáváme fungující software v intervalech týdnů až měsíců, s preferencí kratší periody.
  4. Lidé z byznysu a vývoje musí spolupracovat denně po celou dobu projektu.
  5. Budujeme projekty kolem motivovaných jednotlivců. Vytváříme jim prostředí, podporujeme jejich potřeby a důvěřujeme, že odvedou dobrou práci.
  6. Nejúčinnějším a nejefektnějším způsobem sdělování informací vývojovému týmu z vnějšku i uvnitř něj je osobní komunikace.
  7. Hlavním měřítkem pokroku je fungující software.
  8. Agilní procesy podporují udržitelný rozvoj. Sponzoři, vývojáři i uživatelé by měli být schopni udržet stálé tempo trvale.
  9. Agilitu zvyšuje neustálá pozornost věnovaná technické výjimečnosti a dobrému designu.
  10. Jednoduchost, umění maximalizovat množství nevykonané práce, je klíčová.
  11. Nejlepší architektura, požadavky a návrhy vzejdou ze samo-organizujících se týmů.
  12. Tým se pravidelně zamýšlí nad tím, jak se stát efektivnějším, a následně koriguje a přizpůsobuje své chování a zvyklosti.

Oproti standardní waterfall metodice, která se zaměřuje primárně na to, aby vyvíjené a implementované řešení odpovídalo formálně sepsaným požadavkům (funkční specifikaci, analýze, jakkoliv těmto dokumentům říkáme), pro agilní vývojáře je nejpodstatnější fakt, že jejich práce pomáhá uživatelům. Jak již bylo zmíněno v prvním dílu, agilní projekty jsou implementovány v krátkých časových intervalech (jednotky týdnů) a každá takováto iterace musí koncovým uživatelům dodat funkcionalitu s reálnou byznysovou hodnotou, v produkční kvalitě. U agilního projektu je tedy hypoteticky možné, že výsledek je diametrálně odlišný od původního zadání, a pokud je tento výsledek byznysově hodnotnější, je vše v naprostém pořádku. Agilní přístup je tedy dost v rozporu se způsobem, jaký funguje ve větších korporacích, a jeho adopce vyžaduje otevřenou mysl a ochotu změnit zavedené procesy a kulturu fungování firmy nebo jejích částí.

Aby tímto způsobem bylo možné efektivně pracovat, obsahují agilní metodiky řadu specifických postupů, technik a triků, jak implementaci řídit. Ty vychází hlavně z principů popsaných výše a budeme se jim detailněji věnovat později, nejzajímavější ale jako „ochutnávku“ zmíníme již v dalším dílu. I kdybyste se rozhodli, že na adopci agilních metodik ještě připravení nejste, dají se tyto techniky s úspěchem použít i u klasických projektů a výrazně tak zvýšit jejich šanci na úspěch.

autor: Jakub Holubec

Chcete se dozvědět více o agilním řízením? Přijďte na náš Workshop agilního řízení. Workshop pořádáme pro firmy i pro jednotlivé zájemce.

Zpět na výpis rubriky