Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

ÚvodBlogČí jsou ve skutečnosti vaše data?

Čí jsou ve skutečnosti vaše data?

TrezorMou kariéru v oboru IT jsem v roce 1997 začal v malé společnosti o 6 lidech, která vyvíjela informační systémy pro televizní společnosti, nejdříve ve stařičkém FoxPro a pak v Delphi nad databází Oracle. Středobodem celého vývoje pro nás jako programátory byl vždy precizně zpracovaný centrální datový model se srozumitelně pojmenovanými tabulkami a sloupci, popsanými klíči a vztahy, indexy a dalšími náležitostmi. Po celou dobu jsem si nedokázal představit, že by to mohlo někde být jinak. Dnes již 13 let pracuji v oboru Business Intelligence a nevycházím z údivu nad tím, jak k návrhu databází přistupuje řada společností vyvíjejících drahé komplexní informační systémy.

 

Když jednáme o implementaci datového skladu a BI aplikací, klademe potenciálním klientům záludné otázky jako:

V 8 případech z 10 zní odpověď: Ne, musíme se zeptat našeho dodavatele. Tím se roztáčí kolečko zajímavých jednání, z nichž ze strany dodavatele systému vyplyne jedna z následujících odpovědí:

1) Ano, rádi vám poskytneme zdokumentovaný datový model. To je situace ideální, bohužel jsem se s ní ale ještě nikdy nesetkal. Nicméně stále doufám, že se to jednou stane.

2) Datový model vám nedáme, ale tady máte zdokumentované API, pomocí kterého si vyexportujete co potřebujete (SAP a možná další velké ERP systémy). Pokud je klient ochotný a schopný investovat čas jeho lidí na zvládnutí API, jde stále o velmi dobré řešení. V opačném případě musí počítat s náklady na externí experty, kteří exporty připraví.

3) Datový model vám nedáme, protože je to naše know-how. Když nám ale řeknete, co potřebujete, řekneme vám, ve kterých tabulkách to najdete (a konzultace vám samozřejmě naúčtujeme). V tomto případě se následně velmi často ukáže, že ani dodavatel logiku dat ve skutečnosti moc nezná. Je to ale pořád situace vcelku solidní - zkušený BI konzultant po úvodním nasměrování většinou dokáže datový model zpětně rekonstruovat, obzvláště pokud zároveň dostane přístup do systému a pochopí tak jeho filozofii.

4) Datový model nedáme a jak jsou data uložena vám neřekneme, protože je to naše know-how. Ale řekněte nám, jaká data potřebujete, a my vám připravíme procedury (připadně vrstvu pohledů), které je budou pravidelně exportovat. Odhadujeme pracnost X desítek/set mandays a náklady v milionech CZK. Toto řešení bývá celkem spolehlivé a dlouhodobě udržitelné, protože s případnými upgrady systému dodavatel zodpovídá za trvalou správnost exportovaných dat. Je ale poměrně drahé a jakékoliv rozšíření datového skladu trvá minimálně dvojnásobek doby. Zpětná vlastní rekonstrukce datového modelu z nuly je v tomto případě taky možná, ale poměrně zdlouhavá a potenciálně nespolehlivá.

5) Systém již nepodporujeme a jeho datovou strukturu neznáme. Zde nezbývá nic jiného, než pracná zpětná rekonstrukce.
V případě bodů 3–5 bývá důvodem neochoty velmi často mimo jiné fakt, že dodavatel datový model prostě.. nemá. Z důvodu “úspor” jej vývojáři přestali udržovat už před lety, v hlavách jej drží několik matadorů, kteří jsou u vývoje od začátku a veškeré informace se přenášejí ústně. Jak vývoj velkých systémů tímto způsobem může probíhat upřímně nechápu, ale po zkušenostech mohu říct, že jde o situaci více méně standardní.

Co je tedy ideálním řešením? Myslete na to, že ze systému budete časem chtít získávat informace, již při jeho výběru. V průběhu výběrového řízení si ještě můžete klást podmínky a potenciální dodavatelé se je budou o překot snažit splnit. Požadujte tedy dodání datového modelu, dokumentaci, případně rovnou vrstvu pohledů na data nebo exportů, nebo konzultace k datovému modelu zdarma v rámci podpory. Zajistěte si tyto věci smluvně a trvejte na jejich dodání. Protože vlastníky vašich dat byste měli být za všech okolností vy a pokud data sice vlastníte fyzicky, ale nemáte tušení, jaká je jejich struktura, ve skutečnosti vlastníte jen chaotickou změť jedniček a nul.

autor: Jakub Holubec

 

Zaujal Vás článek? Mohl by Vás zajímat také náš seriál o Designu informací nebo Agilní implementaci Business Intelligence projektů. Novinky ze světa BI také pravidelně zveřejňujeme na našich LinkedIn stránkách.

Zpět na výpis rubriky