Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

ÚvodBlog10 TOP knih o Business Intelligence

10 TOP knih o Business Intelligence

Na internetu je možné najít informace prakticky k čemukoliv, v nepřeberném množství. Pro mě osobně to ale zároveň představuje problém, protože správně vyfiltrovat cenné znalosti od balastu stojí hodně času a úsilí. Pokud tedy chci nějakou oblast prozkoumat do větší hloubky, stále se spoléhám na knihy, ať už v papírové, nebo stále častěji v elektronické podobě. Rád bych se zde s Vámi podělil o mé oblíbené tituly týkající se Business Intelligence a souvisejících témat a byl bych naopak velmi vděčný za doporučení Vaše.

Data Warehouse Lifecycle Toolkit

Ralph Kimball - The Data Warehouse Lifecycle Toolkit

Kniha představuje komplexní popis celého procesu implementace datového skladu a BI řešení a základní popis všech komponent. Osobně tuto knihu považuji za jakousi „Business Intelligence bibli“, kterou by si měl přečíst každý, kdo má s BI něco společného.

The Data Warehouse Toolkit

Ralph Kimball - The Data Warehouse Toolkit

Skvělá příručka k dimenzionálnímu modelování, na které v případě obzvláště středních a menších datových skladů nedám dopustit. Kimball zde na praktických příkladech z byznysu ukazuje různé metody modelování dimenzí i faktů, historizaci, N:N vazeb a dalších triků. K této knize se i po letech pravidelně vracím.

Data Warehouse ETL Toolkit

Ralph Kimball - The Data Warehouse ETL Toolkit

Kniha určená spíše architektům datových skladů a vývojářům procedur pro extrakci, transformaci a nahrávání dat (ETL) a opět představuje skvělý zdroj informací a inspirace.

Building the Data Warehouse

William Inmon - Building the Data Warehouse

Doporučení spíše odborníkům na datové sklady. Kimball a Inmon jsou dlouhodobí „rivalové“ s odlišným přístupem obzvláště k datovému modelování a myslím, že by měl člověk znát oba přístupy, než se k nějakému přikloní. Inmon se ale na můj vkus příliš zabývá technickými detaily ukládání dat, knihu považuji za poměrně nudnou.. a více věřím Kimballovu způsobu.

DW 2.0

William Inmon - DW 2.0

Z hlediska teorie poměrně zajímavý titul, který jde za hranice klasického chápání datových skladů a zaměřuje se na oblasti jako analýza nestrukturovaných dat, práci s metadaty, archivaci a obecně se snaží obor posunout o kousek dále. Zase ale doporučuji spíše lidem, kteří to se zájmem o DWH myslí opravdu vážně.

Agile Analytics

Ken W. Collier - Agile Analytics: A Value-Driven Approach to Business Intelligence and Data Warehousing

Poměrně podrobný, ale zároveň čtivý popis využití agilních metodik při budování datových skladů a BI řešení. I kdybyste byli pevně přesvědčení o správnosti waterfall metody řízení projektů, najdete v této knize zajímavé tipy a nástroje, které můžete využít.

Agile Analytics

Ralph Hughes - Agile Data Warehousing Project Management: Business Intelligence Systems Using Scrum

Kniha podobného zaměření od experta, jehož třídenního semináře jsem se před pár lety zúčastnil a byl to zatím nejlepší seminář, který jsem zažil. Kniha tomu odpovídá a rozhodně vás nalomí, abyste to s agilním přístupem alespoň zkusili J

Information Dashboard Design

Stephen Few - Information Dashboard Design: Displaying Data for At-a-Glance Monitoring

Kniha popisuje principy grafického designu reportů a dashboardů a je pro nás hlavním zdrojem informací a inspirace pro naše školení na stejné téma. Few umí psát, takže se u čtení nebudete nudit, logicky je kniha hezky strukturovaná a i z estetického hlediska jde o skvělý zážitek.

Show Me The Numbers

Stephen Few - Show Me the Numbers: Designing Tables and Graphs to Enlighten

Kniha na stejné téma jako Information Dashboard Design, ale jde daleko více do hloubky a věnuje se do detailu designu konkrétních grafů a tabulek. Pro profesionální vývojáře reportů by mělo jít o povinnou četbu.

Key Performance Indicators

David Parmenter - Key Performance Indicators (KPI): Developing, Implementing, and Using Winning KPIs

Kniha zaměřená spíše na byznys, ale protože KPIs jsou často předmětem implementace BI, vyplatí se nějaké základy znát. Jen malé varování – Parmenter je v názorech na KPIs poměrně radikální a může se snadno stát, že zástupci byznysu, se kterými budete jednat, budou mít dost odlišné názory na to, co KPI vlastně je.

autor: Jakub Holubec

Chcete novinky ze světa BI? Sledujte nás na LinkedIn

Zpět na výpis rubriky