Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

ÚvodBlogVybrané články 2022

Vybrané články 2022

I v roce 2022 jsme se snažili podělit o naše znalosti ze světa dat a Business Intelligence technologií. Věříme, že k hodnotným článkům má smysl se i po čase vrátit. Proto nám dovolte vás seznámit s naším užším výběrem článků za rok 2022.

Z tématu Business Intelligence a Data Science

     

    V tomto článku vás seznámíme s koncepcí informační evoluce. Z našeho pohledu jde popsat v několika evolučních krocích, ale možná vás překvapíme. Nemyslíme si, že úroveň informační kultury firmy záleží na tom, jaký software mají uživatelé nakoupený, nebo dokonce na existenci či absenci datového skladu. A na čem tedy? O tom více už v článku.

  • Informační evoluce

 

Z tématu Power BI

Power BI se stává nejrozšířenějším cloudovým nástrojem pro reporting a analýzu dat. Zároveň se velmi rychle rozvíjí a posouvá své možnosti. Proto se hned několik našich článků zaměřilo právě na tuto technologii a my jsme vám vybrali tři, které podle nás opravdu stojí za to.

    Chcete mít přehledný rozcestník v Power BI? Tak se mrkněte, jak jsme se s tímto úkolem vypořádali my a třeba vás inspirujeme. Musíme vás upozornit, že jakmile tento rozcestník někomu ukážete, bude ho chtít také!

  • Rozcestník reportů v Power BI

     

    Pokud s Power BI začínáte, tak jistě jednou z prvních otázek bude, jak získat data. Power BI nám nabízí hned několik možností. Neváhejte je všechny prozkoumat v našem článku.

  • Ako získať dáta v Power BI? (Část 1)

 

Bonus – videa:

Jako bonus přidáváme dvě videa. První se věnuje možnosti přizpůsobení vizuálu v Power BI Service, což je velmi užitečná novinka v Power BI z poloviny roku 2022, o které ale mnoho uživatelů bohužel vůbec neví.

Druhé video je náš historicky první podcast, kde jsme si dali za cíl pořádně probrat data lake. V roce 2023 jsme se rozhodli začít do podcastů pořádně šlapat. Pokud se vám tento první podcast bude líbit, pak určitě začněte odebírat náš kanál. Už máme totiž spoustu zajímavého obsahu připraveného a byla by škoda, aby vám zapadl.

Závěr

Pokud se vám naše články líbí, nebo i nelíbí, pokud s nimi souhlasíte, nebo naopak vůbec nesouhlasíte, budeme moc rádi, když nám dáte vědět. Jestli to bude na některé ze sociálních sítí, nebo nám napíšete napřímo, to již necháváme na vás. Děkujeme za vaši přízeň v průběhu celého roku, moc si jí vážíme. Slibujeme, že z hlediska dodávání hodnotného obsahu, bude i současný rok opět pořádně nabitý.

Autor:

Filip

Filip Procházka

BI konzultant

Zpět na výpis rubriky